Barzani Suriye'de oyun peşinde
Sözde bağımsızlık referandumundaki büyük hezimetiyle bölgedeki etkinliğini kaybeden Barzani, Suriye’nin kuzeyinde aktif rol üstlenerek yeniden itibar sağlamaya çalışıyor.
ABD’nin Suriye’den çekilme kararının ardından bölgede yalnız kalan PKK/PYD, şimdi de Barzani’nin kapısını çaldı. PKK’nın da bileşeni olduğu “Kürt Ulusal Konseyi (KNK)” tarafından Barzani’ye bir öneri yapıldığı, Barzani’nin de bölgedeki pozisyonunu güçlendirmek için işbirliğine yakın durduğu belirtiliyor.
ABD’nin Suriye’den çekilme kararının ardından bölgede yalnız kalan PKK/PYD, şimdi de Barzani’nin kapısını çaldı. PKK’nın da bileşeni olduğu “Kürt Ulusal Konseyi (KNK)” tarafından Barzani’ye bir öneri yapıldığı, Barzani’nin de bölgedeki pozisyonunu güçlendirmek için işbirliğine yakın durduğu belirtiliyor.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rusya ve Suriye kapısından eli boş dönmüştü.
Barzani’nin Suriye’de daha aktif bir tutum takınmasını isteyen SDG Sözcüsü Emced Osman, şöyle konuştu: “Bize göre, sorunlar önce Batı Kürdistan’da çözülmeli. KNK bir öneride bulundu ve Sayın Mesut Barzani rol üstlenebilir. Sorunların çözülebilmesi için Kürt güçlerinin, Batı Kürdistan güçlerini teşvik etmesini istiyoruz.”
PERDE ARKASINDAN ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Sözde bağımsızlık referandumunda uğradığı hezimetin ardından etkisini iyice yitiren Mesut Barzani’nin de, Suriye’nin kuzeyinde rol üstlenerek bölgedeki pozisyonunu yeniden güçlendirmeyi planladığı değerlendiriliyor. Daha önce Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar, Mesut Barzani’nin Suriye’nin kuzeyinde bir çözüm bulabilmek için çalıştığını söylemişti. “Mesut Barzani Rojava ile ilgili bir çözüm bulunması için perde arkasından çalışmalara başladı” diyen Bahtiyar, Barzani başkanlığında Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve PKK’nın uzantısı Demokratik Toplum Hareketi (TEVDEM) arasında yapılan Erbil ve Duhok anlaşmalarına dikkat çekmişti. Barzani’nin, PYD’nin uluslarası destek bulabilmesi için diplomatik çalışmalar yürütecek ortak bir heyet kurmak için çalışma yürüttüğü öğrenildi.
DİPLOMATİK TEMASLAR
Referandumun ardından yönetimi Neçirvan Barzani’ye bırakarak kenara çekilen Mesut Barzani’nin, son günlerde yeniden yoğun görüşmelere başladığı görülüyor. Geçen günlerde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Erbil’de görüşen Barzani, Pompeo’ya, PYD’nin kaderi hakkındaki endişe duyduğunu dile getirerek, “Değişimler ve gelişmeler Kürt halkının daha fazla acı çekmesi ve zarar görmesine sebep olmamalıdır” dedi.
Geçen hafta yaptığı “Suriye’de SDG bizim en büyük müttefikimiz” sözleriyle tepki çeken Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın da bu hafta içinde Erbil’e gideceği bildirildi. Suriye’de ABD’nin çekilmesinden doğan boşluğu dolduracaklarını iddia eden Fransızlar, Barzani’nin Suriye’de aktif rol almasını istiyor.
Geçenlerde Vatikan Başbakanı Kardinal Pietro Parolin ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert de Erbil’e giderek Bölgesel Yönetim yetkilileri ile görüşmüştü.
Rudaw, önümüzdeki günlerde İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in de Erbil’e gideceğini aktardı.
ROJ PEŞMERGE GÖNDERİLEBİLİR
ABD, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonunu durdurmak için çekildiği bölgelere Barzani’ye bağlı Roj Peşmergeyi yerleştirmek istiyor. Fakat bir süredir PYD ile Roj Peşmerge arasında yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadı.
Irak’ın Erbil ve Duhok kentindeki askeri kamplarda 2012 yılından bu yana eğitim gören Roj Peşmergelerin sayısının yaklaşık 8 bin olduğu biliniyor. Roj Peşmerge, bir süredir Musul vilayetiyle Irak-Suriye sınırı üzerindeki operasyonlara katılıyor.
PYD’YE YARDIMLAR ERBİL’DEN GİTMİŞTİ
ABD, PKK/PYD’ye yaptığı yardımların büyük bir bölümünü Erbil’deki üslerinden gönderiyor. Erbil’de beş askeri üssü bulunan ABD, bu üslerde yüklediği binlerce TIR’lık silah ve mühimmatı, Semelka Sınır Kapısı’ndan geçirerek teröristlere ulaştırıyor. ABD askerlerinin çekilme sürecinin de yine Erbil üzerinden olacağı değerlendiriliyor. Son günlerde ABD’ye ait Harir Hava Üssü’nde yaşanan hareketlilik de bunu doğrular nitelikte. Üsse her gün çok sayıda hava aracı iniş-kalkış yaparken, askerlerin kaldığı konteynerlerin sayısının da artırıldığı gözlemlendi.
ABD’nin Irak’ta ise toplam dokuz askeri üssü var. Halihazırda yaklaşık beş bin askerlik de bir gücü bulunuyor.
IRAK: ABD ASKERLERİ MUSUL'A YERLEŞMEDİ
Irak, Musul Barajı’nı IŞİD’in olası saldırılarına karşı korumak ve güvenlik açıklarını kapatmak amacıyla ABD askerlerinin Musul’daki askeri üslere yerleştiği yönündeki haberleri yalanladı.
Irak İçişleri Bakanlığına bağlı Güvenlik Basın Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Medyadaki bazı profesyonellikten uzak siteler tarafından yayımlanan ABD askerlerinin Musul’daki üslerden Haşdi Şabi ve İçişleri güçlerini çıkartarak, söz konusu üslere konuşlandıkları yönündeki bilgilerin kasıtlı ve gerçek dışı” olduğu belirtildi. Basın organlarına ve vatandaşlara resmi olmayan bilgilere itibar etmeme çağrısı yapılan açıklamada, “bazı sitelerin, dikkat çekmek ve meşhur olmak için bir süredir yanlış bilgiler yaydığı” aktarıldı.
Yorumlar
Yorum Gönder