Yavuz öyle bir yere demir attı ki!

Yavuz sondaj gemisinin 7. parsele giderek faaliyet yürütmesi, dünyaya, hidrokarbon bulmasından daha büyük bir mesaj veriyor.


Kıbrıs'ta Karpaz açıklarındaki sondaj çalışmalarını tamamladıktan sonra Mersin'e giderek bakım, onarım, ikmal ve personel değişimi yapılan Yavuz sondaj gemisi, önceki gün yeniden Doğu Akdeniz'e açıldı. Yavuz'un yeni faaliyet alanının Rumların tek taraflı ilan ettiği sözde 7. parsel olduğu öğrenildi. Buradaki Güzelyurt-1 kuyusunda sondaj yapması beklenen Yavuz, dünyaya hidrokarbon bulmaktan daha güçlü bir mesaj veriyor. Çünkü 7. parsel, Türkiye'nin deniz yetki alanları içine giren ihtilaflı sahalardan birisi.
7. PARSEL NEDEN ÖNEMLİ
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, geçen ay Fransız Total ve İtalyan Eni şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyuma 7. parselde arama ve sondaj ruhsatı vermişti. Fakat Rumların ruhsatlandırma yaptığı bu alan, Türkiye'nin deniz yetki alanlarıyla kesişiyor. Ayrıca Rumların, Ada üzerinde eşit hakları bulunan Kıbrıs Türkleri'ni de yok sayarak yaptığı tek taraflı anlaşmalar, açıkça bir gasp girişimini gösteriyor. 2019 ve 2020 yılları içinde 7. parsele gelmesi planlanan Total ve Eni gemilerinin ise geçen yıllarda 3. parselde yaşadıklarını yaşaması muhtemel. Yine Türkiye'nin deniz yetki alanlarıyla kesişen 3. parsele gelen İtalyan gemisi Saipem 12000, Türk Donanması'nın izin vermemesi neticesinde geri dönmek zorunda kalmıştı. Günlerce Ada açıklarında bekleyen Saipem 12000'in günlük maliyetinin yarım milyon dolar olduğu açıklanmıştı.
YAVUZ'A YAKIN REFAKAT
Yavuz sondaj gemisinin herhangi bir tacizle karşılaşmaması için Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı iki firkateyn Yavuz'a yakın refakat görevi yapıyor. Kıbrıs açıklarında ise Akdeniz Kalkanı Harekatı kapsamında düzenli devriye faaliyetleri yürütülüyor. Daha önce yakıt ihtiyaçlarını Mersin ve İskenderun limanlarına giderek karşılayan gemiler için de Kıbrıs'ta büyük bir yakıt tankı kurulması kararlaştırıldı. İkmal ihtiyaçlarının bir bölümünü Kıbrıs'tan karşılayabilecek olan gemilerimiz, böylece acil durumlara çok daha hızlı müdahale edebilecek. Önümüzdeki dönemde de Kıbrıs'ta büyük bir deniz ve hava üssü inşa edilmesi planlanıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

‘Mavi Vatan 2019’ tatbikatı hesapları bozdu

Doğu Akdeniz’de ‘Dünya yuvarlak’ diyebilmek

Kuşak-Yol’da demir denize kavuşacak