Akdeniz’de dengeler her an değişebilir

ABD, Avrupa’ya Rus gazı yerine İsrail gazını kullanma çağrısında bulundu. Fannon’un bu çağrısının altında yalnızca Rusya-Avrupa ilişkisini bozmak yatmıyor, Doğu Akdeniz’deki yeni doğalgaz keşifleriyle pazar payı giderek küçülen İsrail’i kurtarmak bulunuyor.


ABD’nin enerji kaynaklarından sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Francis Fannon, İsrail’in Avrupa’ya doğalgaz sevkıyatına başlayabileceğini belirtti. ABD’de Avrupa’nın enerji güvenliği ile Kuzey Akım-2’ye karşı mücadelenin konu alındığı toplantıya telefonla bağlanan Fannon, “Avrupa ziyareti sırasında, enerji pragmatizminin eski politik sorunları aştığını görebileceğiniz Doğu Akdeniz’e gittim. Halihazırda İsrail doğalgazını Mısır ve Ürdün’e taşıyan boru hattı çalışmaya başladı. Bu gaz potansiyel olarak Avrupa’ya da taşınabilir” dedi.
Kuzey Akım-2’nin, Avrupa’nın güvenliği için tehdit olduğunu belirten Fannon, tüm ülkeleri bu projeden çıkmaya çağırdı. Fannon, Kuzey Akım-2’nin Rusya’nın elinde Avrupa’ya baskı için politik bir araç olduğunu iddia etti.
NOOR KEŞFİ TELAŞLANDIRDI
Fannon’un Avrupa’ya gaz gönderme telaşı ise, Doğu Akdeniz’de son dönem yapılan keşiflerin büyüklüğünden kaynaklanıyor. Geçen ay Mısır açıklarında çalışma yürüte İtalyan Eni Şirketi’nin, yaklaşık 2 trilyon 550 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi yaptığı belirtilmişti. Mısır’ın Noor sahasındaki kaynağın, bugüne kadar Akdeniz’de keşfedilen tüm doğalgaz sahalarının toplamından daha fazla rezerve sahip olduğu kaydedildi. Söz konusu keşfin Mısır Hükümeti tarafından açıklanmasının ardından, bölgenin en büyük 10 doğalgaz sahası listesine girmesi bekleniyor. İsrail’in Leviathan sahasında 650 milyar metreküp, Tamar sahasında ise 280 milyar metreküp doğalgazı bulunuyor.
MISIR-İSRAİL ANLAŞMASI İPTAL EDİLEBİLİR
Mısır’ın bu keşifle hem iç talebi karşılaması, hem de yakın dönemde yeniden doğalgaz ihracatçısı konumuna gelmesi bekleniyor. Böylece Mısır, İsrail’den gaz almak için şubat ayında imzaladığı 15 milyar dolarlık anlaşmayı da çöpe atabilir. Mısır’a gazını satamayan İsrail piyasası ise büyük bir darbe yemiş olacak. Resmi açıklama olmamasına rağmen keşif haberlerinin bile İsrail piyasasında yarattığı büyük dalgalanma, bunun en somut göstergesi. Tel Aviv borsasında keşfin duyulmasının ardından İsrail açıklarındaki doğalgaz arayan şirketlerin hisselerinde büyük düşüş yaşanmıştı. Delek Group hisseleri yüzde 3.42, Delek Drilling yüzde 4.46, Isramco yüzde 3.63, ve Ratio Oil Exploration yüzde 4.70’lik kayıp yaşamıştı.
Söz konusu ihracatı sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) olarak yapması beklenen Mısır’ın Akdeniz kıyısındaki Dimyat ve İdku şehirlerinde Shell’e ait sıvılaştırma tesisleri bulunuyor. İsrailli şirketler de ellerindeki gazı bu tesisler üzerinden ihraç etmeyi planlıyor.
İSRAİL SIKIŞTIKÇA RUMLARI SIKIŞTIRIYOR
İsrail, ekonomik olarak sıkıştıkça bölgedeki müttefiklerini de sıkıştırmaya başladı. İsrailliler ilk kez, Rumların 2011’den beri doğalgaz çalışması yaptığı Afrodit sahasından “ek gelir” payı istedi.
Uzmanlar, 2013 yılında İsrail ile GKRY arasında varılan mutabakattan Tel Aviv’in memnun olmadığını, haklarının gaspedildiğini düşündüğünü belirtti. Rumlar ise İsrail’in daha önce Afrodit parselinde hak talep etmeyeceğini garanti ettiğini, ayrıca İsrail’in iddialarının temelini oluşturan ve Afrodit yatağına çok yakın olan yatakta bulunan doğalgazın çok düşük kaliteli ve az miktarda olduğu yönünde İsrailli firmaların kendi açıklamaları olduğunu söyledi. Durumu şaşkınlıkla karşılayan Rum kesimi, İsrail’in bu talebi için “mantıksız” yorumunu yaptı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

‘Mavi Vatan 2019’ tatbikatı hesapları bozdu

Doğu Akdeniz’de ‘Dünya yuvarlak’ diyebilmek

Kuşak-Yol’da demir denize kavuşacak